Sójový proteín

Sójová bielkovina sa zvyčajne berie ako náprotivok srvátkovej bielkoviny pre tých, ktorí z nejakého dôvodu uprednostňujú rastlinné bielkoviny pred živočíšnymi. Napriek vysokej kvalite sójových bielkovín, sa stáva sporným doplnkom výživy vo svete športu. Sójové bielkoviny si zaslúžia miesto vo sfére suplementov, a v tomto článku sa Vám to pokúsime odôvodniť.

  • Ako funguje sójový proteín? 
  • Rozdiel medzi srvátkou a sójou.
  • Suplementácia sójovej bielkoviny.

 

Ako funguje sójový proteín?

Nie je pochýb o tom, že sójový proteín je vysokokvalitný zdroj bielkovín s obsahom všetkých esenciálnych aminokyselín. Proteín sa vyrába zo sóje a je teda úplne rastlinného pôvodu. Sójový proteín sa rýchlo vstrebáva v tele a je preto považovaný za náprotivok srvátkového proteínu, tiež je vhodný, keď chcete rýchlo doplniť bielkoviny do svalov. Má o niečo hustejšiu a jemnejšiu textúru ako iné proteínové doplnky, čo môže byť výhodné aj nevýhodné v závislosti od chuti.

Sója obsahuje fytoestrogény, látku podobnú ženskému pohlavnému hormónu estrogénu. Mýtus hovorí, že muži by sa mali vyhýbať sójovým doplnkom. Fytoestrogén nemá však rovnaký účinok v tele ako estrogén. Práškový proteín vyrobený zo sóje sa purifikuje z fytoestrogénov a môže byť konzumovaný ako u mužov, tak u žien.

 

Výhody

  • ponuka sójového proteínu nie je tak rozšírená v porovnaní so srvátkovým proteínom. Avšak v posledných rokoch sa zvýšilo nielen množstvo týchto výrobkov na trhu, ale existujú aj rôzne druhy príchutí.
  • sójový proteínový izolát je najbežnejšou variantou sójového proteínu. Ide o izolovanú formu sójového proteínu, čo znamená, že sa purifikuje z tukov i fytoestrogénov. Sójový bielkovinový prášok je perfektnou voľbou pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu konzumovať srvátkové bielkoviny.
  • sójové bôby okrem sójového proteínu obsahujú aj rýchle uhľohydráty a sú určené na rýchlu regeneráciu po cvičení.
  • proteínové doplnky zamerané pre ženy často obsahujú sójový proteín v kombinácii s inými zdrojmi bielkovín, tu je tiež použitý izolát.

 

 

Rozdiel medzi srvátkou a sójou?

Sójové bielkoviny sa už dlho považujú za horšiu variantu oproti mliečnym bielkovinám. Aby sa zistilo, aký veľký rozdiel je medzi týmito dvoma druhmi bielkovín, boli vykonané mnohé štúdia.

Pokiaľ ide o budovanie svalov, dôležitá je rovnováha medzi syntézou bielkovín a rozpadom svalov. Okrem dobrého tréningu je naša konzumácia bielkovín rozhodujúcim faktorom v tom, koľko svalovej hmoty môžeme budovať. Výskum ukázal, že srvátkové bielkoviny podporujú syntézu bielkovín lepšie ako sójový proteín a rozdiely sa javia v tom, ako rýchlo môže telo rozložiť proteín a koľko aminokyseliny obsahuje. Leucín je aminokyselina, ktorá stimuluje syntézu proteínov v najvyššej miere.

Pri pokuse otestovať rozdiely medzi srvátkou a sójou boli tri skupiny športovcov testovaní tréningom  zameraným na posilnenie celého tela, aby následne po aktivite skonzumovali 10 gramov príslušného proteínového zdroja: srvátka, sója a pomalý kazeínový proteín. Testované subjekty však museli požívať proteín v pokoji. Výsledok ukázal, že srvátkový proteín zvyšuje dostupnosť aminokyselín v krvi a najmä koncentrácie leucínu v porovnaní so sójovým proteínom. V dôsledku toho sa syntéza proteínov po cvičení zvýšila o 31% viac v skupine testovanej srvátkový proteín ako v skupine testovanej sójový proteín. Nebolo prekvapujúce, že kazeín v tomto ohľade ďaleko zaostal za ostatnými dvoma.

Otázkou je, či existuje prínos sójového proteínu oproti srvátke? Vy, ktorí máte problémy s neznášanlivosťou laktózy, ste alergický na mliečnu bielkovinu, patríte medzi vegetariánov alebo Vás trápia žalúdočné problémy pri požití mliečnych výrobkov, v tom prípade bude sójový proteín tou správnou voľbou. Pomáha dosahovať takmer rovnako dobré výsledky. Je už len na Vás, aký druh doplnku si vyberiete pre dosiahnutie svojich cieľov.  

Ak sa Vám článok páčil, vyjadrite nám svoju podporu jeho zdieľaním.