Význam omega 3 mastných kyselín

Je veľmi pravdepodobné, že pre Vás nebude žiadna novinka, ohľadom množstva výhod pri konzumácii rýb. Látkou zodpovednou za väčšinu jej pozitívnych účinkov je obsah omega 3 mastných kyselín. Omega 3 mastné kyseliny sú nepochybne jednou z tém výskumu výživy, ktorá získala najväčšiu pozornosť. Ich biologická úloha bola zaznamenaná pri pozorovaní populácie v Japonsku a Grónsku, ktorá mala veľmi nízky výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Ich hlavnú zložku stravovania tvorili ryby - náhoda ?

Pomer mastných kyselín

Existujú dve hlavné mastné kyseliny, ktoré Vaše telo nemôže samo o sebe produkovať, a tak ich musíme prijať prostredníctvom stravy. Tieto mastné kyseliny zahŕňajú omega 3 mastné kyseliny a omega 6 mastné kyseliny. Sú nevyhnutnou súčasťou zdravej výživy a majú množstvo priaznivých účinkov na organizmus. Hlavný rozdiel je v tom, že omega 6 mastné kyseliny prijímame v potrave prirodzeným spôsobom omnoho častejšie, nakoľko sa nachádzajú napríklad v rastlinných olejoch, orieškoch a v niektorých druhoch mäsa (hydina, červené mäso). Napriek ich prospešnosti, pokiaľ príjem omega 6 presiahne príjem omega 3 mastných kyselín v pomere 4:1, stávajú sa pre zdravie škodlivými.

Omega 3 a kardiovaskulárne ochorenie

Pozitívny účinok na kardiovaskulárne ochorenia bol prvýkrát zaznamenaný v Grónsku. Najvýraznejším účinkom je schopnosť omega 3 mastných kyselín znížiť riziko arytmií, ale tiež sa ukázalo, že sú schopné agregovať krvné doštičky, znížiť krvné lipidy, zvýšiť HDL cholesterol (tiež nazývaný dobrý cholesterol), znížiť hladinu LDL cholesterolu a zníženie krvného tlaku.

Zlepšené spaľovanie tukov

Prírastky omega 3 mastných kyselín v súvislosti s redukciou telesnej hmotnosti preukázali zníženie hladín inzulínu, glukózy a triglyceridov v krvi. Všetky tieto účinky sú prínosom pre Vaše spaľovanie tukov. Pomáhajú s redukciou nadváhy a nadbytočného podkožného tuku. U osôb, ktoré ich pravidelne dopĺňali, bolo spaľovanie tukov o 20 percent účinnejšie. Vďaka nim tiež telo dokáže pri nejakej aktivite lepšie využiť energiu z tukov.

Dávkovanie

Koľko omega 3 by ste mali prijať vo svojom dni? Ak máte dostatok omega 6 mastných kyselín prostredníctvom jedál ktoré konzumujete, mali by ste sa uistiť, že Váš organizmus príjme aj omega 3 mastné kyseliny. Ako bolo uvedené vyššie, optimálna dávka nie je stanovená, ale podľa potravín by ste mali prijať 2,5-3 gramy omega 3 denne. To zodpovedá približne jednej porcii lososa alebo dvom kapsulám omega 3 denne.

Záver

  • Užitočné omega 3 mastné kyseliny majú rad pozitívnych účinkov, ale hlavne na kardiovaskulárny systém,
  • omega 3 prispieva k zlepšeniu profilu krvných lipidov a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení,
  • omega 3 sú tiež pomáhajú pri spaľovaní tukov,
  • 2,5-3 gramy omega 3 denne - týmto dávkovaním nič nepokazíte.