Vyberte si tie správne doplnky výživy

Voľba tých správnych doplnkov výživy môže byť pre ľudí, ktorí sa v tejto problematike málo orientujú, dosť ťažká úloha. Tento článok je určený pre tých, ktorí síce nevedia ktoré doplnky im môžu prospievať, ale sú rozhodnutý to vyskúšať. Môžete si vybrať s nasledujúcich odporúčaní.

Všeobecné zdravie

Základ dobrého zdravia spočíva v našom životnom štýle. Zdravá strava a návyky pre šport sú základnými predpokladmi pre úspechu s cieľom byť zdravý. V tomto úsilí Vám vo veľkej miere môže pomôcť užívanie určitých doplnkov výživy.

Multivitamín obsahuje najviac vitamínov a minerálnych látok a môže byť dobrou voľbou pre zabezpečenie ich denného príjmu. Existuje niekoľko druhov multivitamínov a mnohé sú prispôsobené pre špecifické potreby, pre ženy, mužov, deti, vegetariánov, alebo pre určitý druh športu.

Omega-3 je esenciálna mastná kyselina, ktorú prijímame keď konzumujeme mastné ryby. Pre mnohých z nás je veľmi ťažké, aby sme omega-3 prijali v dostatočnom množstve. Aby sme nemuseli jesť tučné ryby niekoľkokrát týždenne, rybí olej vo forme doplnku je vhodnou alternatívou. Tým ktorým veľmi nechutí jesť rybí olej, alebo ľanový olej, môžu ich konzumovať aj vo forme kapsúl. 


Vápnik, zvyčajne prijímame keď konzumujeme mliečne výrobky. Tí, ktorí nekonzumujú dostatočné množstvo mliečnych výrobkov, môžu dopĺňať vápnik vo forme doplnkov. To nám prinesie účinné a relatívne lacné posilnenie kostí. Je veľmi žiaduce aby sa spolu s vápnikom prijímal aj horčík a to v pomere vápnik - horčík 2:1. Samotný vápnik môže spôsobiť nedostatok horčíka, mnoho horčíka zase spätne zabraňuje vstrebávanie vápnika.

Železo je základným minerálom pre ženy v plodnom veku a tehotenstve. Ženy menštruáciou strácajú malé množstvo železa každý mesiac a je pravdepodobné, že ho majú príliš málo. Tehotné ženy potrebujú doplňovať železo, aby sa plod mohol vyvíjať normálne. Železo je často zložka multivitamínu, ktoré sú špeciálne zamerané na ženy. Vegetariáni môžu tiež potrebovať dopĺňať železo, pretože väčšina železa, ktoré konzumujeme, pochádza z mäsa.

Vitamín D je tvorený predovšetkým v koži pri vystavení slnečnému žiareniu, preto môže byť dosť ťažké získať dostatok vitamínu D počas tmavých zimných mesiacov. Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v našom kostrovom a imunitnom systéme.

Kyselina listová, alebo vitamínu B9 je obsiahnutý vo väčšine multivitamínov, alebo ako samostatný doplnok. Príjem v podobe doplnkov je odporúčaný hlavne pre ženy, ktoré plánujú tehotenstvo, alebo už sú tehotné. Tento vitamín je potrebný pre správny vývoj plodu v ranom štádiu.

Chudnutie

Majte na pamäti, že pri chudnutí potrebujete dostať do tela veľa dôležitých vitamínov, minerálov a mastných kyselín. Existuje niekoľko rôznych typov doplnkov, ktoré Vám pomôžu pri chudnutí a spaľovaní tukov, ale nezabudnite, že ak chcete uspieť potrebujete tiež pravidelne cvičiť.

Náhrada jedla vo forme kokteilov alebo tyčiniek je obľúbená metóda chudnutia. Buď nahradíte všetky jedlá, alebo nahradíte niekoľko jedál denne. Väčšina náhrad stravy obsahuje všetky vitamíny a minerály potrebné, aby sa zabránilo ich nedostatku. Táto metóda poskytuje veľký deficit kalórií, a preto funguje, ale je potrebné si uvedomiť, že len pestrá a vyvážená strava Vám zaručí zdravý životný štýl.

Vláknina pôsobí tak, že napučí v žalúdku, a tým zvyšuje pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhú dobu. To môže byť efektívny spôsob, ako znížiť príjem potravy a schudnúť. Ak nechcete jesť klasickú vlákninu, dá sa užívať aj vo forme tabliet ako doplnok.

Spaľovače tukov vo forme kapsúl sú k dispozícii v celej rade variantov, ale ich spoločným menovateľom je obsah rôznych účinných látok, ktoré zvyšujú spaľovanie. Bežne obsahujú látky ako sú kofeín, zelený čaj, chilli extrakt a ďalšie.

Vápnik vo forme pyruvátu je klasický doplnok pre spaľovanie tuku pri vytrvalostných športoch. Pyruvát poskytuje rovnaký typ energie ako sacharidy, ale bez zvýšenia hladiny cukru v krvi. Umožňuje získať energiu a tvrdo trénovať  a podieľa sa na spaľovaní tukov v tele.

Budovanie svalov

Budovať svalovú hmotu a získať silu je spoločným cieľom návštev v posilňovni. Ak chcete uspieť, vyžaduje si to veľké nasadenie a väčšina ľudí si pomáha používaním rôznych doplnkov výživy k ich klasickej strave.

Proteínové doplnky sú základ a sú odporúčané pre tých, ktorí chcú budovať svalovú hmotu. Proteín je to, čo vytvára naše svaly a doplnky vo forme kokteilov sú užitočné pre tých ktorí chcú dosiahnuť pokrok v tomto procese. Proteínový prášok je vhodný ako obohatenie bielkoviny v jedle a ako skvelé občerstvenie. Existuje niekoľko rôznych typov proteínových práškov rôzneho pôvodu, ale najčastejšie používaná je srvátka. 


Gainer je stávka na istotu, keď sa snažíte o váhový prírastok. Skladá sa z jednoduchých sacharidov a bielkovín v rôznych pomeroch. Je ideálny pre regeneráciu po akomkoľvek tréningu a vhodný je aj ako doplnok stravy pre tých, ktorí chcú priberať na váhe.

Kreatín sa užíva v malých dávkach pred cvičením pre zvýšenie energie a výkonu. Kreatín je v našich svaloch rýchlo využívaný ako zdroj energie k zvýšeniu intenzity. To umožní väčšiu výdrž počas cvičenia, a tým sa telo môže lepšie rozvíjať. Existuje veľa dôkazov, že je extrémne účinný a stal sa veľmi populárny medzi športovcami. Existuje niekoľko rôznych druhov kreatínu.

Aminokyseliny sú tie látky, ktoré tvoria základ proteínu, a preto sú zahrnuté vo všetkých proteínových doplnkoch. K dispozícii sú tiež prášky, alebo kapsuly so špecifickými aminokyselinami. Rôzne aminokyseliny sú určené pre rôzne účely, ale konečným cieľom je budovanie svalov prostredníctvom zvýšenia výkonu.

Vytrvalosť

Ak chcete získať viditeľné výsledky, nesmiete sa báť staviť na doplnky. Existuje mnoho metód ako dosiahnuť zvýšenie výkonnosti vďaka ich účinkom. V konečnom dôsledku boli predsa vyvinuté špeciálne pre tento účel.

Pred tréningové „pumpy“ existujú buď v práškovej, alebo tabletovej forme. Ich cieľom je, aby ste sa pred tréningom nabudili a dokázali podať väčší výkon. Existuje niekoľko variantov, ale väčšina obsahuje stimulujúce látky ako je kofeín, kreatín, rôzne aminokyseliny a niektoré minerály.

Beta-alanín je esenciálna aminokyselina, pri ktorej bolo preukázané, že zvyšujú odolnosť voči kyseline mliečnej. Je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí robia vytrvalostných športy, ale môže byť použitá aj pri silovom tréningu s väčším množstvom opakovaní. 


Športové nápoje, gély a energetické tyčinky obsahujú jednoduché sacharidy, ktoré doplňajú energiu a minerály stratené počas dlhých tréningov. Vyrábajú sa v niekoľkých variantoch s rôznymi typmi sacharidov a môžu obsahovať aj ďalšie zložky, ako sú kofeín a bielkoviny.

Mentálny výkon

Telo a myseľ sú úzko prepojené. Ak chcete dosiahnuť pokrok vo fyzickej zdatnosti, odpoveď sa skrýva aj v mentálnej sile a pohode.

Vitamíny a minerály. Určité vitamíny a minerály pomáhajú k zníženiu únavy a vyčerpania. Sú to napr. kyselina listová, železo, horčík, niacín, riboflavín, vit. B6, vit. B12, vit. C. U kyseliny pantoténovej a vit. B5 bolo preukázané, že zvyšujú duševnú výkonnosť a znižujú únavu a vyčerpanie.

Kofeín je osvedčený nástroj pre potlačenie a zníženie vnímanej únavy. Kofeínové doplnky majú tendenciu byť vo vyšších koncentráciách, preto buďte opatrní, ak ste citliví na kofeín, alebo prijímate ešte dodatočne kofeín z kávy.

Rhodiola Rosea je bylina, ktorá sa už dlho používa na zvýšenie vytrvalosti a bdelosti. Koreň z tejto byliny ma účinok ako kofeín, preto sa odporúča užívať ho skoro ráno, aby nedošlo k narušeniu spánku.