Gainery od SELF-u = kvalitná hmota

Najčastejšie v období jesene, keď sa blíži zima, znamená tento čas pre väčšinu vyznávačov „železnej hry“ začiatok naberania svalovej hmoty – tzv. objemovky. Pre mnohých, predovšetkým začiatočníkov je v tejto fáze športovej prípravy nenahraditeľným pomocníkom jedna kategória doplnkovej výživy – gainery. Sú to sacharidovo-proteínové nápoje, ktoré pomerne jednoduchým spôsobom umožňujú navýšiť denné množstvo prijatých kalórií vo forme predovšetkým kvalitných sacharidov, doplnených bielkovinami, vitamínmi, minerálmi a ďalšími zložkami. Gainery svojim zložením poskytujú trénujúcemu telu dostatok živín na doplnenie tréningom vyčerpaných zdrojov, potrebných pre naštartovanie regenerácie a budovania svalovej hmoty. Takéto navýšenie živín prostredníctvom stravy je omnoho zložitejšie a v niektorých senzitívnych úsekoch dňa až nemožné. Klasické jedlo omnoho viac zamestnáva tráviaci proces a na dôvažok sa živiny z jedla predovšetkým bezprostredne po skončení tréningu nedostanú včas do vyčerpaných svalov. Pre naštartovanie svaly budujúcich procesov po tréningu je nevyhnutné uspokojiť potreby organizmu práve v čase dokorán otvoreného tzv. fyziologického okna, kedy je telo pripravené efektívne a bezozbytku prijať všetky živiny podporujúce regeneráciu a hypertrofiu svalovej hmoty. A keďže fyziologické okno je po tréningu otvorené cca 30 minút, práve vtedy sú gainery neoceniteľnými pomocníkmi, nakoľko dokážu bez zbytočného zaťaženia trávenia, rýchlo a v optimálnom pomere dodať telu všetko čo práve potrebuje. Sú výborné aj kedykoľvek v priebehu dňa ako náhrady či doplnenia klasických jedál, čo dáva možnosť mladým cvičencom jednoducho dodať telu viac živín, viac energie, viac materiálu v snahe o vybudovanie zdravého svalnatého tela.

Samozrejme aj švédska spoločnosť SELF Omninutriton sa vo svojom portfóliu prípravkov zameriava na kvalitnú ponuku i v tomto segmente doplnkov výživy.

Prvým z ponuky gainerov od SELF-u je produkt ISO:GAIN. Tento výborný regeneračný prípravok obsahuje na 100g produktu 20g bielkovín, 75g sacharidov a k tomu i 2,4g pridaného kreatín monohydrátu. Jeho hlavnou devízou je extrémna rýchlosť vstrebávania živín, čím sa z neho stáva skvelý nástroj pre okamžité naštartovanie kvalitnej regenerácie po každom tréningu. Túto rýchlosť mu zabezpečuje jednak obsah „rýchleho“ sacharidu – glukózy (okrem glukózy ISO:GAIN obsahuje i pomalší maltodextrín, ktorý predlžuje proces kvalitnej regenerácie), ale predovšetkým čistého srvátkového hydrolyzátu. Srvátkový hydrolyzát je najrýchlejšie vstrebateľná a využiteľná forma proteínu vôbec a ISO:GAIN sa jeho obsahom stáva naozaj výnimočným produktom. Nepoznám žiadny iný gainer na trhu, ktorý by obsahoval túto TOP formu srvátkovej bielkoviny, a už vôbec nie, aby obsahoval iba hydrolyzát! Všetky zložky ISO:GAIN spolu tak ideálne zabezpečia regeneráciu po tréningu nevyhnutnú pre ochranu, obnovu a rast svalov (sacharidy dodajú energiu, proteín stavebný materiál a kreatín zvýši výkon pri intenzívnom tréningu). Nápoj ISO:GAIN má veľmi sviežu chuť v štyroch príchutiach: hruška, tropické ovocie, malina, ľadový čaj broskyňa. Jeho výnimočnú stráviteľnosť podporuje i fakt, že neobsahuje tuk, laktózu, sóju ani lepok.                                                                                          

                                                                               

 

Druhý v poradí je Active Whey Gainer, ďalší výborný regeneračný nápoj pre športovcov. Ako zdroj bielkovín tento prípravok obsahuje vyšší podiel  špičkového srvátkového izolátu (30 g na 100g produktu). Sacharidy pre doplnenie energie zastupuje maltodextrín (60g na 100g produktu). Obsah maltodextrínu (ako aj 7g tuku na 100g produktu) prispieva k tomu, že Active Whey Gainer je veľmi vhodný i ako náhrada jedla počas dňa. Celkovo sa jedná o výbornú kombináciu proteínova sacharidov v pomere 1:2, ktorá veľmi dobre podporuje prírastok svalovej hmoty. Po intenzívnom tréningu, no aj v iných častiach dňa každá dávka Active Whey Gaineru dodá svalom všetky základné živiny na naštartovanie „stavebných“ procesov. Obsahuje i 12 vitamínov a 5 minerálov pre posilnenie regenerácie a imunity. Dostupný je v 7-ich skvelých príchutiach: jablkový koláč, banán-toffee, čokoláda, mango-jogurt, arašidové maslo-čokoláda, jahoda, vanilka.Je dobre stráviteľný a neobsahuje lepok.                                                                                                                        

 

Produktom, ktorý sa takmer vymyká z kategórie gainerov je skvelý prípravok RECOVERY 50. Obsahom bielkovín (45g srvátkového izolátu na 100g prípravku) sa z neho stáva takmer plnokrvný proteínový nápoj. Výborným pomerom sacharidov (maltodextrín) a bielkovín 1:1 pomáha budovaniu čistého svalstva bez zbytočného tuku. Ideálny po každom tréningu, ráno po prebudení, rovnako aj kedykoľvek v priebehu dňa ako perfektný zdroj kvalitných bielkovín a sacharidov. Za pripomenutie stojí, že rovnako ako Active Whey Gainer i RECOVERY 50 obsahuje vyššiu formu srvátkovej bielkoviny –izolát, čo nie je pri gaineroch bežné, keďže u väčšiny tvorí proteínový základ srvátkový koncentrát... Na dôvažok obsahuje 12 vitamínov a 7 minerálov. Neobsahuje lepok a môžete si vybrať zo 7-ich skvelých príchutí: čokoláda, jahoda, vanilka, banán-toffee, čierne ríbezle, kokos-čokoláda, arašidové maslo-jahoda.

 

 

„Partičku“ energetických nápojov v ponuke SELF-u dopĺňa i dvojica klasických a rokmi overených zdrojov čistej energie: Just Carbs (100% maltodextrín) a Just Dextro (100% glukóza). Výhodou týchto čistých zdrojov rýchlych sacharidov je možnosť pridať si ich do akéhokoľvek jedla či nápoja podľa vôle a chuti. Maltodextrín je neutrálnej chuti a preto je vhodný skoro do každého jedla či nápoja. Hodí sa predovšetkým ako zdroj sacharidov s pomalším vstrebávaním oproti glukóze. Naopak glukóza je naozaj veľmi ľahko a rýchlo vstrebateľný sacharid, čo z nej robí takmer okamžitý zdroj energie kedykoľvek je potrebné ju doplniť. Glukóza je výborná ako sladidlo napríklad do nápojov, pričom je menej sladká ako klasický rafinovaný cukor.

 

Som presvedčený že každý, koho cieľom je túto jeseň a zimu nabrať nejaké tie kilá svalovej hmoty si z ponuky kvalitných gainerov spoločnosti SELF Omninutrition vyberie ten svoj produkt. Rovnako som presvedčený, že ten vybraný produkt aj naplní Vaše očakávania. V naberaní svalovej hmoty a kondície Vám držím palce.

MS-SOFIA-2012_vyrez Mgr. Ľuboš Maliňák, Majster sveta a Európy