Srvátkový proteínový izolát

V dnešnej dobe nielenže existuje niekoľko rôznych typov proteínových doplnkov, ale v ponuke máme aj niekoľko rôznych druhov daného tipu. Srvátkový proteín je najbežnejším a najpopulárnejším typom proteínového doplnku, ktorý by nemal chýbať v jedálničku každého športovca. Povieme si viac o podstate izolátu, jeho výhody a benefity ktoré ponúka.

 

 

Čo je izolát ??

Srvátkový proteín (WHEY PROTEIN v angličtine) je vyrobený z mlieka a jeho veľkou výhodou je, že je veľmi dobre vstrebateľný. Obsahuje aj vysokú koncentráciu rozvetvených aminokyselín pre lepšiu regeneráciu po ťažkom tréningu. Srvátkový proteínový izolát je čistejšia forma srvátkového proteínu, kde sa srvátka vo výrobnom procese (Cross-Flow Micro-Filtration) prefiltrovala v niekoľkých štádiách. Pripravuje sa metódou izolácie srvátkových bielkovín, vďaka čomu majú konečné srvátkové izoláty vysoký obsah bielkovín (až do 90%), výrazne menší podiel laktózy (menej ako 1%) aj tukov (menej ako 0,5%).

 

 

 

Výhody

Zatiaľ čo srvátkový proteínový koncentrát má približne 80% obsah proteínu, srvátkový proteínový izolát obsahuje vyšší podiel bielkovín. V praxi to znamená že podiel bielkovín je asi o 10-15% vyšší v porovnaní s koncentrátom. Výhoda izolátu spočíva v tom, že sa vstrebáva oveľa rýchlejšie ako koncentrát a potrebné aminokyseliny sú okamžite využité organizmom, čo prispieva k rýchlejšiemu nárastu svalovej hmoty. Počas procesu, ktorým prechádza výroba izolátu sa oddeľujú proteíny od tukov, cholesterolu a laktózy, čím sa produkt stáva čistejším a s vyšším podielom bielkovín. Pre nízke hodnoty sacharidov a spomínaných tukov je preto izolát vhodný počas diéty a spolu s jeho rýchlou absorpčnou schopnosťou zabraňuje rozpadu svalov po fyzickej aktivite. Taktiež je často odporúčaný športovcom, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Pri príprave izolátu je zlou voľbou miešať ho s mliekom, lebo stratí svoje absorpčné vlastnosti. Preto odporúčame prípravu len s vodou. 

 

 

Nižšie je uvedený graf, ktorý znázorňuje rozdielnu absorpciu srvátkového proteínu v závislosti od toho, či ide o koncentrát, izolát alebo hydrolyzát. Os Y zobrazuje množstvo daného doplnku v gramoch, zatiaľ čo os X ukazuje, koľko hodín trvá, kým sa daná gramáž dokáže absorbovať.