Vaječné proteíny

Vaječné proteíny sú proteínové výživové doplnky stravy  vyrobené z čistých vaječných bielkov s vysokou biologickou hodnotou. Je relatívne rýchlo sa absorbujúci proteín, ktorý vyhovuje väčšine ľudí. V tomto článku sa dozviete viac o podstate tohto doplnku a aké sú jeho rôzne varianty k dispozícii na trhu.

Čo je vaječný proteín?

Vajcia nám z nutričného profilu ponúkajú 13 živín, ktoré sú prospešné zdraviu. Celé vajcia obsahujú o 64% viac vitamínu D, ako sa o tom hovorilo v minulosti. Obsahujú aj dobrú dávku cholínu a iných živín, ktorá dokonca pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam. Ďalším dôležitým faktorom je ich bohatý obsah vysoko kvalitných bielkovín, preto v jedálničku ľudí s aktívnym životným štýlom by tento „poklad“ medzi potravinami nemal chýbať. Vaječné bielka obsahujú prirodzene málo kalórií a veľmi málo sacharidov a tukov a to sa samozrejme vzťahuje aj na doplnky z vaječných bielkov. Doplnky z vaječných bielkov sú pomerne rýchlo sa absorbujúce proteíny a zvyčajne ich premena na prášok pozostáva len z bielkov oddelených od vaječných žĺtkov.

Pravdepodobne viete, že je to zvyčajne termín biologická hodnota (BV), ktorý udáva, koľko živín je obsiahnutých v danej potravine (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky, vitamíny). Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je vlastne kompletný proteín. Tiež obsahujú kompletný obsah esenciálnych aminokyselín s BV 100.  Leucín je nevyhnutný pre syntézu bielkovín vo svaloch a na využitie glukózy. Okrem bielkovín aj vitamíny skupiny B, ktoré sú zodpovedné za výrobu energie a zotavenie svalstva.

U skupiny ľudí s alergiou na lepok či laktózu, má mimoriadne dobré využitie práve vaječný proteín.  Je vhodné ho užívať kedykoľvek počas dňa pre doplnenie množstva bielkovín, alebo pred spaním, kedže po kazeíne je druhým najpomalšie vstrebávajúcim sa proteínom. Z toho dôvodu zabezpečuje dlhodobý prísun aminokyselín. Mnoho ľudí nedá dopustiť na lahodnú chuť srvátky, ale vaječné bielkoviny majú veľkú výhodu v tom, že obsahujú tak málo tukov a sacharidov a vôbec neobsahujú laktózu.

Varianty

Práve srvátka sa najčastejšie porovnáva s vaječnými doplnkami, ktoré majú o niečo hustejšiu a krémovú konzistenciu. Síce sú o trochu drahšou variantou, ale ten, kto je ochotný priplatiť za kvalitné bielkoviny, má niekoľko možností, z ktorých si môže vybrať.

Vaječný izolát je koncentrovaná forma na báze vaječných bielkov, bez tuku a sacharidov. Izoláty sú najbežnejšou formou vaječného proteínu. Ďalším bežným výrazom označeným na obale je vaječný albumín, ktorý je iným názvom pre vaječné bielka. Nevýhodou tohto druhu proteínov môže byť ich horšia rozpustnosť, no bezpochyby patria medzi najhodnotnejšie zdroje bielkovín z hľadiska ich využitia pri budovaní svalovej hmoty, nakoľko majú optimálny pomer aminokyselín potrebných pre pre syntézu ľudských bielkovín. Tieto prípravky majú výhodu predovšetkým v tom, že neobsahujú žiadny cholesterol a tuky a sú bohaté na obsah minerálnych látok a vitamínov.

 

 

Trojfázový proteín obsahuje vaječný proteín, ako jednu z troch zložiek s rôznou schopnosťou vstrebávania. Srvátkový proteín je zahrnutý ako najrýchlejší variant a poskytuje priamy prísun živýn do svalov, vaječný proteín je stredný a kazeín pomalý. Pre optimálne využitie je najlepšie užívať ich pred spaním, alebo medzi jedlami.