Potraviny spaľujúce tuk

Okrem tvrdého tréningu a vyváženej stravy, príroda ponúka niekoľko možností, ktoré Vám môžu pomôcť pri spaľovaní tukov. Poďme si v skratke povedať, o čom sa v tomto článku budeme baviť:

  •       Káva zvyšujúca výkon
  •       Zelený čaj obsahujúci EGCG (Epigalokatechin galát)
  •       Chili - potravina zvyšujúca telesné teplo
  •       Zázvor -  kontrola krvného cukru a telesného tepla
  •       Malina obsahujúca ketóny pre rýchlejšie spaľovanie tukov a podporu metabolizmu

 

Káva

Pitie veľkého množstva kávy denne je skôr pravidlom ako výnimkou v našej spoločnosti, a to nielen preto, aby sme získali povznášajúci účinok. Skutočnosť, že je to kofeín v káve, ktorý zohráva hlavnú úlohu, nie je žiadnym tajomstvom. Faktom je, že má tiež zaujímavé účinky pri spaľovaní tukov. Kofeín zvyšuje využitie tukov ako zdroja energie, stimuluje produkciu adrenalínu, hormónu, ktorý urýchľuje uvoľňovanie mastných kyselín do krvi. Na začiatku fyzickej aktivity začínajú svaly využívať dostupné mastné kyseliny z krvi ako zdroja energie a tak šetria svalový glykogén. Niektoré výskumy potvrdili túto teóriu. Z tohto dôvodu je kofeín dnes uznávaný ako účinný spaľovač tuku.                                                                         

Koľko kofeínu je potrebné na využitie jeho vlastností spaľovania, je veľmi individuálne. Dávka 250 mg denne sa používa na porovnanie s bežnou šálkou kávy, ktorá poskytuje 100 mg kofeínu. Tí, ktorí nechcú piť veľa kávy, ale stále chcú mať prístup k účinku kofeínu, môžu skúsiť koncentrovaný kofeín vo forme tabliet. Majte však na pamäti, že kombinácia kávy a extra kofeínu vo forme tabliet vo veľkom množstve môže mať tiež negatívne účinky pre Váš organizmus.                         

V poslednej dobe sa do popredia dostáva aj extrakt zo zelenej kávy. Zelená káva neobsahuje žiadny kofeín, ale je bohatá na kyselinu chlorogénovú. Účinok kyseliny chlorogénovej nie je úplne preskúmaný, ale teória spočíva v tom, že zabraňuje resp. znižuje absorpciu glukózy z čreva do krvi. Taktiež zabraňuje vstrebávaniu cukru do tráviaceho traktu, telo tak musí siahnuť do vlastných zásob tuku a spáliť ho na získanie energie. Inými slovami, kofeín a káva bez kofeínu môžu mať vplyv na spaľovanie tukov.

 

Chilli

Ak ste si niekedy jedlo ochutili väčším množstvom chilli korenia, určite poznáte ten pocit tepla. Dôvodom všetkého je kapsaicín, t.j. látka, ktorá dáva paprike a chilli papričkám ich charakteristickú štipľavosť, stimuluje prirodzený proces, pri ktorom je okamžite premenený na teplo. Pôsobí nielen ako silné afrodiziakum, ale v súvislosti s chudnutím má schopnosť zrýchľovať metabolizmus. Kapsaicín v ​​tele pôsobí aj protizápalovo a dezinfekčne. Dokonca má aj termogénne účinky, t.j. vplyvom tepla v organizme spúšťa procesy, ktoré napomáhajú spaľovaniu tukov, hlavne v oblasti brucha.

 

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje rovnako ako káva kofeín, hoci v menšom pomere. Zelený čaj má tiež bohatý obsah katechínu EGCG, ktorý je tiež spojený s adrenalínom. Keď vykonávame športovú aktivitu, naše telo vylučuje hormón adrenalín, ktorý tak signalizuje uvoľňovanie mastných kyselín do krvi. Tento proces však nemôže pokračovať navždy, pretože enzýmy spôsobujú rozpad adrenalínu. A to je čas, kde EGCG vstupuje do obrazu. Pomáha predchádzať rozpadu adrenalínu, aby proces mohol trvať dlhšiu dobu.

 

 

Zázvor

Zázvor sa odborne nazýva ďumbier lekársky. Rastlina zázvor, pochádza z Ázie –z juhu Číny. Táto vzácna rastlina sa používa ako korenie v kuchyni ale aj v lekárstve. Zázvor sa vyznačuje svojou ostrou až štipľavou chuťou, vďaka látke gingerol a kapsaicínu. Zázvor obsahuje už spomínanú látku gingerol, ktorá v našom tele vyvoláva pocit tepla. Tiež má tendenciu ovplyvňovať našu citlivosť na inzulín a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Vysoká citlivosť na inzulín a stabilná hladina cukru v krvi sú predpokladom účinného spaľovania tukov.

 

                                                                                 

Maliny

Maliny nie sú tak nevinné, ako vyzerajú. Bobule majú vysoký obsah malinových ketónov, látka, ktorá dodáva bobuliam ich vôňu a chuť malinový ketón napomáha, aby chudnutie bolo rýchlejšie, podporuje spaľovanie tukov hlavne v brušnej (abdominálnej) oblasti a spôsobuje teda lipolýzu (štiepenie tukov). Štúdie dokázali, že maliny majú podobný účinok ako koncentrovaná forma bežných prípravkov na chudnutie a stali sa bežnou zložkou produktov určených na účely spaľovania tukov.