Najlepšie potraviny pre váš mozog

Mozgu treba dodávať „palivo“, aby bol zdravý. Prijímajte do svojho tela správne živiny a váš mozog bude fungovať na tip-top úrovni.

Tu je 13 najlepších potravín pre Váš mozog:

Vlašské orechy
Podľa španielskej štúdie ľuďom, ktorí jedli denne malú hrsť vlašských orechov sa zlepšila ich pamäť  o 19 %. Polyfenolom obsiahnutým vo vlašských orechoch sa pripisuje funkcia zlepšovania komunikácie medzi neurónmi.

Káva
Nedávna britská štúdia zistila, že 20 až 30 miligramov kofeínu môže zvýšiť intelektuálny potenciál. Uvedené množstvo je menej ako šálka kávy.

Ryby
Ryby sú plné omega-3 mastných kyselín.  Podľa nedávnej štúdie v neurológii, ľudia s nízkou úrovňou omega-3 mastných kyselín v krvných bunkách majú menšie mozgy v porovnaní s tými s vysokou úrovňou týchto mastných kyselín.


Najlepšie potraviny pre pamäť - Olivový olej, špenát, ľanové semienko
 

Špenát
Špenát je plný horčíka. Podľa japonských výskumníkov, pomáha rozširovať cievy a podporuje krvný obeh v celom tele a mozgu.

Olivový olej
Mastné kyseliny a polyfenoly pomáhajú znížiť zápal v kĺboch a bunkách.
Ľanové semienka
Sú síce malé, ale sú bohaté, pokiaľ ide o bielkoviny a vlákninu. Aby ste podporili Váš mozog, pridajte semienka do jogurtu alebo pečiva.


Najlepšie potraviny pre štúdium - grécky jogurt, horká čokolády, mušle

Mušle    

Mušle majú jednu z najvyšších úrovní vitamínu B12, ktorý pomáha izolovať mozgové bunky – čo pomáha, hlavne vo vyššom veku.

Horká čokoláda
Nie celá! Len niekoľko gramov kakaa Vám pomôže sústrediť sa a zlepšiť prietok krvi v mozgu. Jedzte čokoládu s najvyšším možným obsahom kakaa, aký viete zohnať.
 
Grécky jogurt
Obsahuje vápnik, ktorý keď je ho málo, môže viesť k úzkosti, podráždenosti a pomalému mysleniu - to všetko súvisí s mozgovými funkciami.
 
 
Špargľa
Výskumy ukazujú, že takmer polovica ľudí s depresiou má nízku hladinu kyseliny listovej. Špargľa jej obsahuje dostatočné množstvo.

ta pieporná
Žuvačka, alebo čaj. Výskumníci tvrdia, že jej vôňa je spájaná so zvýšením ostražitosti a na pamäť pôsobí ako stimulant.

Pomaranče
Vaše telo si nevie vyrobiť vitamín C, a tím vedcov z Oregonu nedávno zistil, že bunky sietnice, z ktorých mnohé sú rovnakého typu ako váš mozog, boli poškodené popálením, keď vykazovali nedostatok vitamínu C.

Lesné plody - bobule
Podľa nedávnej štúdie, flavonoidy v bobuliach, môžu znížiť riziko Parkinsonovej choroby vďaka ich protizápalovým vlastnostiam.


Okrem týchto tipov, a za predpokladu, že budete tieto potraviny konzumovať, odporúčame tiež dostatok relaxu a striedmeho stravovania. Vyhnite sa tiež alkoholu, pretože je pre mozog toxický! Týmto spôsobom budete mať možnosť zlepšiť svoje mozgové funkcie, vaše zdravie a zlepší sa aj Vaša schopnosť učiť sa.